Covid-19 endrer motelandskapet for alltid. Motemerker har ikke hatt noe annet valg enn å endre måten de gjør forretninger på, og selv om endring har vært lang tid, ser det ut til at en global pandemi endelig har presset luksusselgere til å gjøre store endringer. Forrige måned kunngjorde Saint Laurent at den ville overhale sin moteplan og omforme tempoet i kalenderen. Nå har italienske motehus Gucci, sammen med den kreative direktøren Alessandro Michele, kunngjort sin plan om å gjøre det samme. Håpet er at andre merker vil fortsette å følge etter, ettersom bransjeledere etterlyser en fullstendig tilbakestilling av motesystemet.

Michele sa til New York Times, “Vi trenger nytt oksygen for å la dette komplekse systemet gjenfødes,” sier at Gucci vil redusere showplanen til to fra fem hvert år. Mote har lenge fordi blitt kritisert for sin miljøpåvirkning, og moteshow er en stor del av bransjens enorme karbonavtrykk. Å redusere antallet show produsert per år er et stort skritt mot å gjøre mote mye mer bærekraftig, men å gjenopprette mote hele planen vil også merkes i mye bredere skala.

I en flytting mot å gjøre mote mye mer inkluderende og mindre kjønnsspesifikk, snakket Michele også om å gjøre unna skillet mellom menns og kvinneklær ved å kamme samlingene og vise dem som en. Denne flyttingen har kommet mangeårige, og selv før Covid-19-krisen, under Michele’s Direction, var Gucci uten tvil det mest populære luksusmerket for å omfavne kjønnsnøytral mote. Andre merkevarer har fordi fulgt etter, og nå med mulighet for kjønnsløse, sesongløse moteplaner, er bransjen i rute for å endre seg for godt.

Opprustningen ble mye diskutert og samarbeidet med administrerende direktør Marco Bizzarri, men noe logistikk er fremdeles uklar, inkludert når den nye showplanen begynner. Michele oppga at han mener at vår og høst er de aktuelle tidene for show, selv om det vil være nesten umulig å vise den kommende september. Merket har bekreftet at det vil delta i Milanos digitale moteuke i juli ved å gi et titt på det som ville vært merkets cruisekolleksjon.

Endring kommer, om enn sakte, men nå med støtte fra en av de mest innflytelsesrike designerne i vår tid, er det ekstremt åpenbart at tiden for endring er nå. Hvem blir neste?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *